Yangın Alarm Sistemi Tarafından Asansörlerin Kontrolü

Yangın algılama ve alarm sistemi, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 82. Maddesinde yer alan acil durum kontrol fonksiyonlarını ve TS EN/TS 54-14 Standardının 13. ve 14.2 Maddelerinde yer alan diğer yangından korunma sistemlerinin çalıştırılması esaslarını yerine getirecek özellikte projelendirilmesi gerekmektedir. Buna göre bir binada tesis edilecek yangın algılama ve alarm sistemi, aynı binada tesis edilecek ve yangın anında aşağıda belirtilen diğer sistemlerle belirtilen uyum koşullarını kendi bütünselliği içerisindeki donanım ve yazılım birimleri ile gerçekleştirecek yapıda olmalıdır.

Asansörlerin yangın ve deprem anında davranışları TS EN 81-73 standardında belirtilmiştir. Buna göre; yangın anında, asansörler acil çıkış katına gidecek (genelde zemin kat olarak belirlenmektedir), yangın acil çıkış katında ise bu durumda asansörler alternatif çıkış katına gidecektir. Deprem anında ise asansörler en yakın durakta duracaktır. Yangın algılama ve alarm sisteminin asansör makine dairelerinden geçecek kablo çevrimleri üzerine bu işlevleri yerine getirmek üzere röle kontrol modülleri tesis edilmesi gerekmektedir.

Genel çizimlerde de belirtildiği gibi Asansör Yangın Projelerinde röle kontrol modülü olarak GST I-9301 modül kullanılmaktadır.

 

Yangın anında, yangın algılama ve alarm sistemi asansör kuyuları ve yangın merdiven boşlukları basınçlandırma sistemlerine gerekli çalışma komutlarını üretecek röle kontrol modülleri projelendirilmelidir. Basınçlandırma sistemi kanal girişlerinde motorlu damperler projelendirilmiş ise bu durumda öncelikle damperlerin açılması ve damperin açıldı bilgisinin gelmesinden sonra basınçlandırma fanına çalış bilgisini gönderecek izleme ve kontrol düzenekleri projelendirilmelidir.